Shady Grove Parking Deck #2

The site of this new parking deck for the Universities at Shady Grove, part of the University System of Maryland, occupies a strategic corner of the USG campus. As such, the parking structure has been carefully placed on this constrained site so that it allows a significant foreground towards the prominent intersection, while using a portion of the existing campus entrance for the vehicular entrance to the first level. The siting also provides ample room along the southern and northern façades for site improvements and landscaping.

The facility employs numerous sustainable design elements and techniques, reflecting the university’s commitment to sustainability. Visible to the public are solar energy harvesting panels as parking shades along the roof. The parking deck is the first designs submitted to the newly established Green Parking Council to achieve certification through the new rating system that took effect in March 2014.

The relocation of Gudelsky Drive was also included in this project’s scope of work.

West Village Parking Deck

Located west of Towson Run Apartments in the university’s West Village precinct, the new facility provides parking for students, faculty, staff, and visitors. Due to its high visibility from major roadways in surrounding areas, the aesthetics of the parking deck were an important design consideration. Special screening systems, colors, and other architectural details were incorporated to enhance the structure. With an eye toward energy conservation and sustainability, the garage also features LED lighting, which consumes 50% less electricity than standard garage fixtures.

Art & Design Building

The new home of the university’s School of Art, this facility houses all audio and visual technology (AVT) studio instructional areas – Painting, Drawing, Sculpture, Printmaking, Interdisciplinary Arts (InterArts), Graphic Design, Photography, and Digital Arts – and doubles the space for the school’s studios, shops, and classrooms.

Features of the new building include expanded technology in large format lecture halls, specially designed spaces for student critiques and discussions, a new student print bureau, expanded gallery space and exhibition preparation facilities, expanded foundation program studios, and an exterior sculpture courtyard that neatly dovetails into outdoor working areas.

Although not a LEED-targeted project, sustainable materials and construction methods were incorporated into the project, including heating and cooling from the central plant; a reflective roof; low-e, gas insulated double paned with high shading coefficient operable windows; and occupancy sensor lighting controls.