Rappahannock River Parking Deck

The original 520,000 sq. ft. parking deck proposed by Donley’s team utilized a reduced footprint to provide maximum space for future academic buildings, while being able to house 1,663 vehicles (13 more than the RFP required) on five levels. The facility was designed to accommodate a future expansion of equal length and height, thereby maximizing efficiency. During the design process, in consideration of the university’s parking needs and the overall cost benefits, this three-bay expansion was approved to proceed along with the initial construction. Donley’s was awarded this expansion, which brought the deck’s total square footage to 862,000 sq. ft. and capacity to 2,618 vehicles.

A 17,000 sq. ft. Police and Safety Headquarters building is adjacent to the parking deck and serves as the central reporting hub for all emergency calls on campus.

GMU-Shenandoah2

Shenandoah Parking Deck

Located in a busy part of campus, this facility is used for the daily parking of students, faculty, staff, and visitors. The open design of the parking structure makes it safer for users because it aids in passive and official security measures. The Donley team’s design included a generous plaza area and a vehicular turnaround. The project also included a 3,600 sq. ft. retail facility.

Police and Safety Headquarters

The 17,000 sq. ft. Police and Safety Headquarters building houses all support functions for the University Police, including a squad room, polygraph room, evidence room, and work areas. The facility is located adjacent to the parking deck and serves as the central reporting hub for all emergency calls on campus.

Also constructed by Donley’s and located just adjacent to the Police and Safety Headquarters building, the Rappahannock River Parking Deck accommodates 2,618 vehicles in response to a growing need for more parking on campus.

Exploratory Hall Expansion & Renovation

This project consisted of the renovation of the existing 100,000 sq. ft. Exploratory Hall and a 55,000 sq. ft. addition for occupancy by the College of Science (COS).

The four-story addition houses class laboratories for the Biology, Atmospheric Oceanic and Earth Sciences, and Environmental Science and Policy departments and is composed of 20 wet laboratories, lab support/preparation space, a shared testing center, and areas for scientific collections. A greenhouse and mechanical penthouse are located on the flat roof of the addition.

The existing five-story building was renovated and updated to accommodate academic departments, computational and dry laboratories, department offices, university classrooms, lecture halls, and gathering spaces. The front of Exploratory Hall was enhanced with an enlarged entrance plaza that ties in with the main entrance for the new addition.

This project is LEED registered.

Art & Design Building

The new home of the university’s School of Art, this facility houses all audio and visual technology (AVT) studio instructional areas – Painting, Drawing, Sculpture, Printmaking, Interdisciplinary Arts (InterArts), Graphic Design, Photography, and Digital Arts – and doubles the space for the school’s studios, shops, and classrooms.

Features of the new building include expanded technology in large format lecture halls, specially designed spaces for student critiques and discussions, a new student print bureau, expanded gallery space and exhibition preparation facilities, expanded foundation program studios, and an exterior sculpture courtyard that neatly dovetails into outdoor working areas.

Although not a LEED-targeted project, sustainable materials and construction methods were incorporated into the project, including heating and cooling from the central plant; a reflective roof; low-e, gas insulated double paned with high shading coefficient operable windows; and occupancy sensor lighting controls.