Exploratory Hall Expansion & Renovation

This project consisted of the renovation of the existing 100,000 sq. ft. Exploratory Hall and a 55,000 sq. ft. addition for occupancy by the College of Science (COS).

The four-story addition houses class laboratories for the Biology, Atmospheric Oceanic and Earth Sciences, and Environmental Science and Policy departments and is composed of 20 wet laboratories, lab support/preparation space, a shared testing center, and areas for scientific collections. A greenhouse and mechanical penthouse are located on the flat roof of the addition.

The existing five-story building was renovated and updated to accommodate academic departments, computational and dry laboratories, department offices, university classrooms, lecture halls, and gathering spaces. The front of Exploratory Hall was enhanced with an enlarged entrance plaza that ties in with the main entrance for the new addition.

This project is LEED registered.

Art & Design Building

The new home of the university’s School of Art, this facility houses all audio and visual technology (AVT) studio instructional areas – Painting, Drawing, Sculpture, Printmaking, Interdisciplinary Arts (InterArts), Graphic Design, Photography, and Digital Arts – and doubles the space for the school’s studios, shops, and classrooms.

Features of the new building include expanded technology in large format lecture halls, specially designed spaces for student critiques and discussions, a new student print bureau, expanded gallery space and exhibition preparation facilities, expanded foundation program studios, and an exterior sculpture courtyard that neatly dovetails into outdoor working areas.

Although not a LEED-targeted project, sustainable materials and construction methods were incorporated into the project, including heating and cooling from the central plant; a reflective roof; low-e, gas insulated double paned with high shading coefficient operable windows; and occupancy sensor lighting controls.

Science & Engineering Building and Information Commons

Half of this new facility is dedicated to new general classrooms and science labs for chemistry, physics, biology, and engineering. Environmental chambers for on-going, uninterrupted research and experiments are an important feature of the new lab space.

The other half of the building is comprised of a central Learning Resource Center for students and faculty. The LRC houses approximately 12,000 volumes and provides traditional library services, including computer stations, a multimedia center, and study areas. Faculty and staff offices and conference rooms can also be found in this part of the facility.

The LEED certified building features a wind turbine that powers outlets near benches in the bio-swale garden, and water is harvested from the building runoff to flush the toilets. Other renewable energy elements such as a green roof, smart energy management controls, and displays on view in the glass-faced mechanical room allow for education both in and out of the classroom.

Donley’s was also responsible for the renovation of the vacated former library space, as well as associated site work, including sidewalks, grading, utilities, landscaping, and parking.


This project is LEED Silver certified.