John Tyler CC

Donley’s is serving as construction manager on the John
Tyler Community College renovation and addition project, a part of
the Virginia Community College System (VCCS). The college will gain a
comprehensive renovation of 37,350 sq. ft. at Bird Hall and 26,000 sq. ft. at
Nicholas Student Center, and a 24,500 sq. ft. addition to the Nicholas Center,
on the College’s Chester Campus. This project will support the College’s STEM-H
and workforce development programs. These updates and additions will improve
programmatic function, increase classroom and lab space, and enhance the
quality of academic, administration, and public service facilities. The project
is on track for completion by early Summer 2019.

War Memorial & Parking Deck Expansion

Our Richmond office was awarded the concrete services contract for the Virginia War Memorial expansion project. The $26 million expansion project will add 26,500 square feet in educational facilities, administrative office space and a lecture hall, a second shrine. Donley’s scope includes slab-on-metal deck for this building expansion.

The parking deck will add on roughly 170 spaces, more than tripling the memorial’s parking capacity, with two underground levels and a third above ground. Donley’s scope includes cast-in-place foundations, walls, columns, slab-on-grade, stairs, and post-tension cable elevated decks. The memorials entire expansion is set to finish in late spring or early summer 2019.

Richmond Raceway

DCG Virginia has begun work at the 70-year-old Richmond Raceway. The infield expansion and future accommodations will help to reach the next generation of fans. Working with Barton Malow, our contract for concrete services is for $3.2M of the $30M expansion to the track. The full expansion project will be completed in time to debut the reworked track at next Fall’s race.

The Standard

The Standard, a $4.6 million concrete project, is planned as a six-story apartment building with 644 bedrooms and includes 7,000 square feet of commercial space, as well as a 6-level precast parking structure. Donley’s scope includes approximately 406,000 sq. ft. of slab finish area in 6 levels of steel construction.

Community Memorial Hospital Replacement

Donley’s Concrete Group served as concrete contractor for VCU’s hospital replacement, sitting on 73.9 acres of land. The new state-of-the-art facility will feature 70 beds, an emergency department, three operating rooms suites and spaces for added services such as cardiac catheterization and obstetrics services. The hospital is to be completed in late 2017.

Jepson Science Center Addition and Renovation

Donley’s has been selected for another project for University of Mary Washington.  We will be serving as Construction Manager for the Jepson Science Center Addition and Renovation.

42,000 sq. ft. will be added, to the existing building, to house the Physics and Earth and Environmental Science Departments.  Also, a 28,000 sq. ft. renovation of the existing Jepson Science Center to house the Chemistry and Biology departments.

Donley’s started construction during October of 2017 and will be finished with the addition and renovation June 2019.

Mason Street Parking Deck

Located at the corner of Mason Street and MLK Way in the University’s North Campus area, this new precast parking facility marks the northern gateway to campus and is used for the daily parking of permit holders and for event parking associated with the future hotel and conference center located adjacent to the deck. The five-story structure (ground level plus four elevated levels) accommodates 1,025 vehicles.

The parking deck’s collegiate Georgian style of architecture is intended to reference the character and detailing of nearby historic campus buildings.

The project site was surrounded on two sides by high traffic volume streets and on the other two sides by construction sites. This, coupled with a very tight site footprint, required extensive planning by the project team to ensure that obstructions and delays were not felt by the public or the other construction projects. This planning was vital during the precast phase, as the team coordinated the need to keep the crane productive on a quickly shrinking footprint in a congested area.

A space was rented 10 minutes away from the site where the precast could be stored and built up over time. Which enabled a just-in-time delivery of the precast members so that there were always enough trucks on site to keep the crane productive, but saved precious space to ensure movement around the site. This separate space allowed the project team and its subcontractors to coordinate deliveries of the precast between busy class schedules and times of heavy congestion, as well as coordinate with the other construction sites so that we did not block each other with our deliveries. This staging planning was implemented very successfully and was key in completing precast construction two weeks ahead of schedule.

The structure was completed in July of 2016

Education Resource Center

The new ERC is a multi-function facility that includes a new outpatient imaging center, pharmacy, offices, auditorium/education/multi-purpose space, and a simulation suite for medical procedure training. Nestled between the Lee Street Parking Garage and the Emily Couric Clinical Cancer Center, the ERC mimics the material palette used for the surrounding buildings, featuring an extensive glass facade, as well as a green roof with terrace access.

The project was a joint venture with McCarthy Construction.

University Center

Located along College Avenue and overlooking Ball Circle, the new university center is a 4-story Jeffersonian-inspired structure that serves as a hub for the University of Mary Washington main campus activities.

The first floor houses the kitchen and includes a freight elevator to service the main dining area on the fourth floor. Also located on the first floor is a ballroom for university and community events. The second floor features the campus “living room,” retail dining, a small bookstore, information desk, and pool tables. The campus living room is a cozy gathering place for students and features warm colors, fireplaces, and comfortable chairs. The building’s third floor is dedicated to student meeting spaces and organizations and includes 600 sq. ft. of workspace with computer banks and multiple meeting rooms for students and clubs to employ and reserve.

The campus’ primary dining center is located on the fourth floor and includes seating for 800, with an additional 150 seats located on the third floor. Dining is buffet style with multiple stations where food is prepared directly in front of students. The fourth floor also features reservable spaces for group functions in the form of two multi-purpose rooms and an all-season balcony opening onto Ball Circle.

Henry Street Parking Decks

Donley’s was the Design/Builder for these two 5-level precast parking decks located on VCU’s Monroe Park Campus. The decks encompass approximately 279,400 sq. ft. and provide 761 parking spaces for faculty, staff, and students.

The university accepted the Donley’s team’s alternate proposal which featured side ramps, versus the RFP’s center ramp design. This design offers improved wayfinding for the users of the parking deck while also providing increased capacity over the RFP’s stated minimum of 750 spaces – without a noticeable increase in footprint or square footage.

The parking decks utilize thin-set brick, precast elements, entrance canopies, and punched out window openings to give the façades a more building-like appearance, helping it blend in with the campus’s existing architecture, as well as the adjoining historic neighborhood. The east parking deck is LEED Silver certified.