Connection at South Side Apartments

Connection at South Side Apartments

Donley's also recently completed our work for TWG on Connection at South Side Apartments in Pittsburgh. South Side Flats is one of two neighborhoods that make up Pittsburgh's dynamic South Side. The primarily residential neighborhood is located at the base of Mount Washington, South Side's enormous hill. We are providing concrete services for the residential podium. The site is a 123-acre riverfront development with a 142,750 square foot podium (2-level) structure and 6,800 cubic yards of concrete.

This mixed-use project includes residential and commercial space, a marina, a riverfront park, and 5 miles of new multi-use trails.

The Assemble 5051 centre avenue

The Assembly (5051 Centre Avenue)

Donley's recently completed its work for Turner Construction on The Assembly Project at 5051 Centre Avenue in Pittsburgh. The Assembly will pioneer Pittsburgh's newest high-tech developments in cancer biomedical research and commercialization, anchored by the University of Pittsburgh. Donley's provided concrete services for the new three-tiered parking garage and lower floor next to the building.

The location of the Assembly project with respect to adjacent structures presented unique logistical challenges that the team was able to overcome through extensive planning and coordination efforts with Turner's operations team.  An earth retention system consisting of steel soldier piles with wood lagging and tie-backs extends more than 50' below street level to create the west and south boundaries of the project. At the same time, the existing century-old Ford Building intersects the new underground garage along its north side.

Donley's engineering team utilized state-of-the-art laser scanning technology to map out conflicts between the as-built earth retention system and the proposed structural concrete framing of the garage. Detailed drawings and reports were then provided to the design team in advance of garage framing, resulting in design modifications of the garage to accommodate the as-built conditions without any delay to the project's schedule.

Donley's delivered the project safely and successfully on time over an aggressive 10-month schedule during the COVID-19 pandemic.

The Glasshouse

The Glasshouse

Donley’s Concrete Group is pleased to have worked with Rycon Construction on the The Glasshouse. The project is a residential building in Station Square, Pittsburgh. Glasshouse is located on the former site of Pittsburgh’s historic glass-making factories, on the bank of the Monongahela River, overlooking the city’s central business district. The community provides 319 residential units, including studio, one-, one+den and two-bedroom apartments, ranging in size between 665 and 1,200 square feet. Ground-floor retail and 335 indoor parking spaces broaden the variety of facilities on the property.

Donley’s was featured in the May/ June 2021 article of Breaking Ground, THE MAGAZINE OF THE MASTER BUILDERS’ ASSOCIATION OF WESTERN PENNSYLVANIA Master Builders’ Association for the Glasshouse project.

https://www.mbawpa.org/assets/images/files/CP_BreakingGround_MAYJUN21-LowRes.pdf

Parking Deck D

Parking Deck D/B Structural Frame

This new parking deck, (Parking Deck D/B Structural Frame), is adjacent to the insurance company’s new training center in downtown Erie. In addition to its use by Erie Insurance Company employees, the structure is also used for supplemental parking for events at Erie Insurance Arena, located across the street from the parking deck.

Originally, the 100% IFC documents were hard bid, which resulted in a CIP concrete parking deck frame cost that was more than $1 million over budget. In addition to submitting a hard bid for the 100% IFC documents, Donley’s proposed a design/build CIP concrete parking deck frame option.

Through an extensive and collaborative process with the owner, construction manager, and Donley’s D/B structural engineer, Donley’s design team was successful in a complete redesign of the structural concrete frame that saved the owner $3 million, improved the overall efficiency of the parking deck while maintaining required car counts, and completed construction of the new structure several weeks prior to the substantial completion date of the original schedule.