Mason Street Parking Deck

Located at the corner of Mason Street and MLK Way in the University’s North Campus area, this new precast parking facility marks the northern gateway to campus and is used for the daily parking of permit holders and for event parking associated with the future hotel and conference center located adjacent to the deck. The five-story structure (ground level plus four elevated levels) accommodates 1,025 vehicles.

The parking deck’s collegiate Georgian style of architecture is intended to reference the character and detailing of nearby historic campus buildings.

The project site was surrounded on two sides by high traffic volume streets and on the other two sides by construction sites. This, coupled with a very tight site footprint, required extensive planning by the project team to ensure that obstructions and delays were not felt by the public or the other construction projects. This planning was vital during the precast phase, as the team coordinated the need to keep the crane productive on a quickly shrinking footprint in a congested area.

A space was rented 10 minutes away from the site where the precast could be stored and built up over time. Which enabled a just-in-time delivery of the precast members so that there were always enough trucks on site to keep the crane productive, but saved precious space to ensure movement around the site. This separate space allowed the project team and its subcontractors to coordinate deliveries of the precast between busy class schedules and times of heavy congestion, as well as coordinate with the other construction sites so that we did not block each other with our deliveries. This staging planning was implemented very successfully and was key in completing precast construction two weeks ahead of schedule.

The structure was completed in July of 2016

Warsaw Avenue Parking Deck

Located in the Bluestone Area of JMU’s campus, this facility accommodates the daily parking of students, staff, and visitors. In addition, it provides event parking for the Forbes Center for the Performing Arts, which is located adjacent to the deck.

The exterior of the three-bay deck features brick and oyster-colored precast elements, complementing the nearby University Services Building. Bluestone was used as a highlight to tie the deck into the surrounding campus area and the new performing arts complex

Wayland Hall Renovation

Wayland Hall–the nation’s first residence hall renovation project to achieve LEED Platinum certification–serves as a living-learning community to support the College of Visual and Performing Arts. Catering to the college’s disciplines of theater, dance, music, art, and art history, the community offers its residents practice rooms, classrooms, performance space, a gallery, and a studio, enhancing the college experience for those who call Wayland Hall home.

In order to provide students with improved living spaces, the upper floors were reconfigured to provide single, double, and triple bedrooms with community bathrooms. A multipurpose space on the ground floor features impeccable acoustics, retractable stadium seating, and traces of bluestone interior walls. In addition, a recreational and reception lounge, laundry room, public kitchen, large group study space, and the hall director’s apartment are located on the ground and first floors.

Some of the key sustainable features incorporated into the project include a rain harvesting system; heat recovery collected from showers to pre-heat water lines; 600 ft. deep geothermal wells; cotton insulation in select locations; wheat board on exterior bedroom walls as a rapid renewable material; window sensors cut off heating and cooling when windows are open; and reclaimed doors used as panels throughout the project.

Wayland Hall is LEED Platinum certified.

Apartments on Grace

This student housing facility, located in the Bluestone section of JMU’s Harrisonburg campus, now offers accommodations to approximately 507 students in an apartment-style configuration. The four-story building also features various student life spaces, academic classrooms, seminar space, administrative offices, and other support spaces.

This project is LEED registered.

East-Campus-Dining-Hall-Angled-Entrance

East Campus Dining Hall

Located in the CISAT section of campus, this two-story dining hall features a large, open indoor dining space with windows on three sides to let the maximum amount of daylight into the space, as well as inviting outdoor seating areas.

The first floor features a central two-story “rotunda” lobby, as well as the main student dining area, which includes seven food venues, associated back-of-house kitchen services (receiving, food preparation, storage, and cleaning spaces), and a small convenience store. The second floor includes an upper lobby in the rotunda; an executive dining room that features a fireplace; an executive dining pantry for food preparation and staging; and an outdoor balcony with views to the south for executive event functions. The executive dining room and balcony also serve the community as a venue for parties and receptions.

Sustainable elements of JMU’s first green building include a white membrane that covers 97% of the roof and reflects sunlight; water-efficient plumbing; low emitting materials (paint, carpets, coatings, etc.); controllable lighting systems and daylighting; enhanced refrigerant management; and the use of recycled and regionally manufactured building materials.

This building is LEED Gold certified.

JMU-stadium-new-entrance

Bridgeforth Stadium Expansion

This project encompassed removing the existing West Grandstand and replacing it with a new, two-tiered West Grandstand with approximately 14,000 seats. A new, single-tiered North End Zone Grandstand with approximately 5,400 seats was connected to the new West Grandstand.

The complex’s lower concourse level features concessions and a team shop, while the club level consists of an 8,000 sq. ft. club lounge. The suite level houses 15 luxury suites and a president suite. The upper concourse level features concessions, and the upper tier of the West Grandstand houses an approximately 6,500 sq. ft. press box to replace the outdated facility located in the existing East Grandstand. The lower service level of the stadium includes a commercial kitchen and commissary facility, as well as a loading dock.

Originally planned as a three-phase project to be stretched over three off-seasons, the Donley’s team completed the project in only two phases and actually beat the very challenging completion date – all without causing disruption to the football schedule over the two years of phased construction.