The Standard

The Standard

The Standard, a $4.6 million concrete project, is a six-story apartment building with 644 bedrooms and includes 7,000 square feet of commercial space, as well as a 6-level precast parking structure. Donley’s scope includes approximately 406,000 sq. ft. of slab finish area in 6 levels of steel construction.

South Parking Deck Expansion

This expansion to the parking deck used by the Health System’s staff brought the total number of parking spaces to 1,388. The existing parking deck remained open throughout construction.

The project included the relocation of all utilities, including domestic water, cable television, telephone, data communication, and power, all of which had to be maintained throughout the relocation process. As part of the construction, a temporary road replaced a previously existing dead-end street in order to provide access to adjacent buildings.

South Parking Deck Expansion

This expansion to the parking deck used by the Health System’s staff brought the total number of parking spaces to 1,388. The existing parking deck remained open throughout construction.

The project included the relocation of all utilities, including domestic water, cable television, telephone, data communication, and power, all of which had to be maintained throughout the relocation process. As part of the construction, a temporary road replaced a previously existing dead-end street in order to provide access to adjacent buildings.

Emmet Street Parking Deck

Emmet Street Parking Deck

The exterior design of the Emmet Street Parking Deck was very important due to the architectural heritage of UVA’s historical buildings, many of which were designed by Thomas Jefferson. Aesthetically-pleasing buff-colored precast concrete columns and spandrels with thin-set red brick tile make up the façade of the parking deck, while three red brick and glass stair towers and one elevator tower help to visually break up the horizontal length of the structure.

Inside, the garage’s long-span structural system creates clear sight lines, facilitating better surveillance throughout the facility for customers and security personnel.

The structure is situated on a 4.5-acre site that includes a stream, wooded areas, and extensive landscaping, providing a parklike appearance. The stream, which had to be rerouted as part of the construction process, is part of a regional stormwater management system that also includes a retention basin.

Culbreth Road Parking Deck

Culbreth Road Parking Deck

The Culbreth Road parking deck, located in the university’s Arts Grounds section of campus, is used for the daily parking of students and faculty, as well as by visitors to the nearby Drama Building. The structure is built into the side of a hill, resulting in one elevation being below grade for the first two floors. The deck’s exterior walls have green screen to soften the architecture and create a visually pleasing facade. The facility features two stair towers and one elevator, with provisions to add a second elevator in the future.