Project Gallery

Case Western Reserve University Tinkham Veale University Center
Case Western Reserve University Tinkham Veale University Center
Case Western Reserve University Tinkham Veale University Center
Case Western Reserve University Tinkham Veale University Center
Case Western Reserve University Tinkham Veale University Center

Market
Higher Education
Project Size
  • 89,000 sq. ft.
Architect
  • Perkins + Will
Other projects for this client
Other Similar Projects

Tinkham Veale University Center

Case Western Reserve University

Cleveland, Ohio

This Northeast Ohio project has united the Case Western Reserve University campus—a campus long perceived as split due to its location on two sides of a major thoroughfare in Cleveland’s University Circle. The “Tink” is centrally located on the campus, providing students a 24/7 gathering place, a home for student organizations, a jumping-off point for campus tours, as well as a community gathering space. With input from students on the design, the facility houses student organization offices, a dining area, a media wall with interactive digital display, a lounge, a separate restaurant/bar open to the public, a 9,000 sq. ft. multipurpose ballroom, classrooms, and a variety of conference spaces.

The shape of the 89,000 sq. ft., two-story building is a mix of horizontal, wedge-like shapes that stretch in three directions and sloping green roofs rising out of the ground which create an outdoor amphitheater and social gathering spaces. Designed to exceed the University’s required LEED Silver standards, sustainable elements include a live roof, recycled carpet tiles and terrazzo flooring, radiant floor heat, chilled beams, and a double-glass curtainwall that reduces energy use through an innovative engineering system, while helping to maintain interior temperatures.

Serving as the construction manager on this project, Donley’s had the opportunity to work with architect Perkins + Will to construct this modern 21st century collegiate hub on a site that at first glance appeared quite large, but was actually constrained in all four directions. Additionally, a large green space covering an underground parking garage adjacent to the site was unusable for construction equipment traffic and materials laydown, but had to remain accessible to students throughout construction for outdoor activities. Undocumented underground utilities and steam tunnels dating back to the 1920’s also added to the intrigue of constructing this progressive expression of higher education architecture.

Donley's also self-performed the foundations and building concrete package for the project.

The LEED registered project features a live, green roof, FSC certified wood panels, recycled carpet tiles, recycled glass terrazzo floor, structural steel with recycled content, chilled beam cooling system, radiant heat flooring system, double glass curtainwall with passive air system, and an automated, solar-intelligent shade system.