Project Gallery

Mason Street
Mason Street Bike Enterance
Mason Street Night
DSC_3650
DSC_3909

Market
Higher Education Parking Decks
Architect
  • Glave & Holmes Architecture

Mason Street Parking Deck

James Madison University

Harrisonburg, Virginia

Located at the corner of Mason Street and MLK Way in the University's North Campus area, this new precast parking facility marks the northern gateway to campus and is used for the daily parking of permit holders and for event parking associated with the future hotel and conference center located adjacent to the deck. The five-story structure (ground level plus four elevated levels) accommodates 1,025 vehicles.

The parking deck's collegiate Georgian style of architecture is intended to reference the character and detailing of nearby historic campus buildings.

The project site was surrounded on two sides by high traffic volume streets and on the other two sides by construction sites. This, coupled with a very tight site footprint, required extensive planning by the project team to ensure that obstructions and delays were not felt by the public or the other construction projects. This planning was vital during the precast phase, as the team coordinated the need to keep the crane productive on a quickly shrinking footprint in a congested area.

A space was rented 10 minutes away from the site where the precast could be stored and built up over time. Which enabled a just-in-time delivery of the precast members so that there were always enough trucks on site to keep the crane productive, but saved precious space to ensure movement around the site. This separate space allowed the project team and its subcontractors to coordinate deliveries of the precast between busy class schedules and times of heavy congestion, as well as coordinate with the other construction sites so that we did not block each other with our deliveries. This staging planning was implemented very successfully and was key in completing precast construction two weeks ahead of schedule.

The structure was completed in July of 2016